Demetrius a gladiátoři

Demetrius a gladiátoři

29.3. 07:50
ČT2
100 minút
1954
Dráma

Film je voľným pokračovaním známejšieho, slávnejšieho a Oscarmi ovenčeného filmu Roucho (1953), kde hral titulnú úlohu Richard Burton. Grécky otrok Demetrius (Victor Mature) uteká s Kristovým rúchom a skrýva sa medzi kresťanmi v Ríme. Tu nachádza svoju milovanú Luciu. Rímsky vojaci na príkaz cisára Caligulu prenasledujú kresťanov a snažia sa získať Ježišovo rúcho. Pri jednej akcii je zadržaný spolu s ďalšími kresťanmi aj Demetrios a je poslaný do arény medzi gladiátorov. Tam s jeho osudom začne manipulovať Messalina, manželka Caligulovho strýka Claudiusa. Ako kresťan odmieta bojovať v aréne. Keď však uväznený uvidí ako ostatní gladiátori napadnú a zabijú jeho milovanú Luciu, odvrhne kresťanské zásady a v krvavom boji zabije svojich protivníkov. Stane sa veľkou hviezdou v krvavej aréne, kde zabíja iných gladiátorov rovnako ako dravé šelmy. Messalina ho dostane do svojej moci a stane sa jej milencom. Je obľúbeným hrdinom aj prétorianskej gardy cisára Caligula. Prétoriáni nakoniec dosiahnu u cisára jeho oslobodenie a menovanie za tribúna gardy. Demetrius úplne prepadne dekadentnému rímskemu spôsobu života a zabudne na kresťanské ideály. Prichádza za ním apoštol Peter, aby sa vrátil ku kresťanom a dodržiaval ich zásady, ale márne. Šialený Caligula, ktorý sa vyhlásil za živého boha, svojou krutovládou nakoniec proti sebe postaví jedinú silu, ktorá ho držala pri moci – prétoriánsku gardu. Prétoriáni sa vzbúria, zabijú Caligulu a za cisára vyhlásia jeho strýka Claudiusa. Claudius pri nástupe na trón sľúbi, že zastaví teror a prenasledovanie kresťanov, a bude Rímu dobrým cisárom. Demetrius odchádza s apoštolom Petrom a nechá sa pokrstiť ako kresťan. (Dragonlanc)

Viac informácií

O programe

česky, audio popis (AD) česky
1954
Dráma

Film je voľným pokračovaním známejšieho, slávnejšieho a Oscarmi ovenčeného filmu Roucho (1953), kde hral titulnú úlohu Richard Burton. Grécky otrok Demetrius (Victor Mature) uteká s Kristovým rúchom a skrýva sa medzi kresťanmi v Ríme. Tu nachádza svoju milovanú Luciu. Rímsky vojaci na príkaz cisára Caligulu prenasledujú kresťanov a snažia sa získať Ježišovo rúcho. Pri jednej akcii je zadržaný spolu s ďalšími kresťanmi aj Demetrios a je poslaný do arény medzi gladiátorov. Tam s jeho osudom začne manipulovať Messalina, manželka Caligulovho strýka Claudiusa. Ako kresťan odmieta bojovať v aréne. Keď však uväznený uvidí ako ostatní gladiátori napadnú a zabijú jeho milovanú Luciu, odvrhne kresťanské zásady a v krvavom boji zabije svojich protivníkov. Stane sa veľkou hviezdou v krvavej aréne, kde zabíja iných gladiátorov rovnako ako dravé šelmy. Messalina ho dostane do svojej moci a stane sa jej milencom. Je obľúbeným hrdinom aj prétorianskej gardy cisára Caligula. Prétoriáni nakoniec dosiahnu u cisára jeho oslobodenie a menovanie za tribúna gardy. Demetrius úplne prepadne dekadentnému rímskemu spôsobu života a zabudne na kresťanské ideály. Prichádza za ním apoštol Peter, aby sa vrátil ku kresťanom a dodržiaval ich zásady, ale márne. Šialený Caligula, ktorý sa vyhlásil za živého boha, svojou krutovládou nakoniec proti sebe postaví jedinú silu, ktorá ho držala pri moci – prétoriánsku gardu. Prétoriáni sa vzbúria, zabijú Caligulu a za cisára vyhlásia jeho strýka Claudiusa. Claudius pri nástupe na trón sľúbi, že zastaví teror a prenasledovanie kresťanov, a bude Rímu dobrým cisárom. Demetrius odchádza s apoštolom Petrom a nechá sa pokrstiť ako kresťan.


(Dragonlanc)

Tvorcovia

Delmer Daves, Philip Dunne

Hrajú

Susan Hayward, Anne Bancroft, Jean Simmons, Richard Burton, Roy Jenson, Selmer Jackson, Julie Newmar, Debra Paget, Bert Stevens, Fred Graham, Ray Spiker, Paul Richards, Cameron Mitchell, Jay Robinson, Dayton Lummis, Woody Strode, William Marshall, George Eldredge, Mickey Simpson, Frank Hagney, Gil Perkins, Barry Jones, Victor Mature, Michael Rennie, Nosher Powell, Harry Cording, Michael Conrad, Richard Egan, Charles Evans, David Leonard, Paul Newlan, Paul Kruger, Paul Stader, John Cliff, Jeff York, Ed Fury, Ernest Borgnine, Kenner G. Kemp, Carmen De Lavallade